K zdravemu življenjskemu slogu, ki ga ustvarjamo in mu sledimo, odločilno prispeva tudi zdrava in uravnotežena prehrana. Dnevna prehrana in njena izbira sta zagotovilo za naše dobro počutje, delovno učinkovitost, odpornost telesa proti boleznim in nenazadnje tudi prijeten izgled. Kadar se soočimo s pomanjkanjem določenih snovi, ki jih telo nujno potrebuje, kaj hitro sežemo po najrazličnejših prehrambenih dodatkih. Z uravnoteženo prehrano je to odveč, saj naš organizem dobi ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe v ravno pravšnjih količinah, ki jih potrebuje za optimalno delovanje in je kos številnim vsakodnevnim izzivom.
Okusno, slastno in mamljivo so besede, s katerimi najbolje opišemo okus mesa, ki nas vedno znova prepriča, da ponovno posežemo po njem. A meso je veliko več kot dobrota prijetnega okusa in privlačnega videza. Je tudi nepogrešljiv del uravnotežene prehrane. Slediti načelom zdravega prehranjevanja, ki omogoča kakovostno življenje, pomeni upoštevati tudi dejstva o mesu in se pri tem osredotočiti na besede, kot so sveže in varno, nepogrešljivo ter hranljivo.
Meso predstavlja pomembno sestavino uravnotežene prehrane, za aktivne ljudi pa je težko pogrešljivo živilo. Z uživanjem mesa dobimo potrebne količine biološko visokovrednih beljakovin, pa tudi življenjsko nujne minerale in vitamine. To ponazarja tudi piramida uravnoteženega prehranjevanja z izborom živil, ki jih najdemo v šestih različnih skupinah. Zelo pogosto moramo uživati polnovredna žita ter se posluževati olivnega olja in drugih rastlinskih olj, pri tem pa stremeti k zmanjšanju uživanja skupnih maščob.
Žita, sadje in zelenjava, ribe, oreščki in perutnina so živila, ki jih je dobro uživati čim pogosteje, pri tem pa se moramo zavedati, da uravnotežena prehrana pomeni usklajeno uživanje čim bolj pestre prehrane. Sladkor in sol sta telesu neprijazna, zato njune količine kar se da omejimo. Ne pozabimo pa seveda na redno telesno aktivnost, saj velja rek “Zdrav duh v zdravem telesu”.
Meso se ponaša z dobrim okusom in visoko nasitnostjo. V zadnjem stoletju v razvitih državah opazujemo pojav prekomernega uživanja tega živila, kot znak in posledico prehrambnega izobilja, ki ga omogoča visok življenjski standard. Takšne prehrambene navade so sicer tvegane zaradi nevarnosti izbruha obolenj, a dvomi v neoporečnost mesa ostajajo neutemeljeni in so posledica predvsem pomanjkljivega znanja o hranilnih vrednostih mesa in mesnih izdelkov. Očitki o škodljivosti uživanja mesa hkrati nasprotujejo dejstvu, da naše telo potrebuje varno uravnoteženo prehrano, in pri tem zanemarjajo dejstvo, da je meso danes, tako v procesu pridelave kot tudi predelave, najbolj nadzorovano živilo.