Beljakovine so zelo pomembne za delovanje človeškega organizma. Predstavljajo namreč osnovni gradbeni “material” naših celic, s tem pa so tudi nepogrešljive v naši prehrani. Živalske beljakovine, ki jih najdemo v živilih živalskega izvora, so bogate z esencialnimi aminokislinami, zato jih imenujemo kar “popolne”. V beljakovinsko nepopolnih živilih, to je živilih rastlinskega izvora, pa primanjkuje esencialnih aminokislin, zato je pri uživanju zgolj slednjih manjkajoče aminokisline potrebno dopolniti iz drugih virov.
Mesni izdelki so rezultat predelave in obdelave mesa. Postopki, kot so mariniranje, sušenje, dimljenje, fermentiranje in toplotna obdelava, kot metode konzerviranja mesnim živilom podaljšajo obstojnost. Mesni izdelki so okusni in pestri, primerni tako za otroke kot za odrasle. Ljubitelji mesnih specialitet in kulinaričnih užitkov vseh generacij posegajo po njih, saj nikoli ne razočarajo. V naše domove prinašajo barvitost v simbiozi s polnostjo okusa.
Meso in mesni izdelki so odličen izvor vitaminov. Vsakodnevno bi jih moral človek zaužiti 13. Nobeno živilo ne vsebuje celotnega vitaminskega spektra, zato je ključno, da uživamo pestre in raznovrstno obložene krožnike. Med vitamini ima posebno mesto vitamin B12, ki ga človeško telo dobi izključno iz živil živalskega izvora. Je skrbnik usklajenega razvoja in delovanja človeškega organizma, z uživanjem zadostnih količin B12 pa se bomo ognili slabokrvnosti in nevrološkim motnjam.
Selen sodi med pomembnejše antioksidante, kar pomeni, da telo varuje pred škodljivim delovanjem prostih radikalov, in predstavlja učinkovito orodje v boju proti depresiji, melanholiji in slabemu razpoloženju. Mineral tudi nevtralizira strupene snovi v človeškem telesu ter krepi imunski sistem. Potrebne količine selena si zagotovimo z uživanjem živil, kot so meso, mleko, morska hrana in druga živila živalskega izvora, nahaja pa se tudi v žitnih kalčkih, otrobih, v rjavem rižu in nekateri zelenjavi.
Cink je zaščitnik našega imunskega sistema, ki hkrati tudi zavira proces staranja. Izboljšuje umske sposobnosti in deluje kot preventiva proti kratkovidnosti. Ob pomanjkanju cinka telesu preti zmanjšanje spolne moči in neplodnost, okrnjena pa je tudi sposobnost čutnega doživljanja. Cink krepi tudi čutili okusa in vonja ter s tem pospešuje tek. Recept, s katerim se bomo izognili pomanjkanju tega življenjsko pomembnega minerala, je uživanje čim bolj raznovrstne in uravnotežene prehrane, kar pomeni, da zanemarjati meso, jajca in ribe, ki imajo cink v izobilju, ni priporočljivo.
Maščobe so najboljši vir energije. Človeško telo izrablja v maščobah topne vitamine (A, D, E in K), ki so nepogrešljivi za naše oči, kosti, kožo in možgane. Izključevanje maščob z jedilnika zato nikakor ni priporočljivo, pomanjkanje koristnih maščob je namreč lahko vzrok našemu slabemu počutju in videzu. Na jedilnik zato uvrstimo izbor živil, ki vsebujejo predvsem nenasičene maščobe.
Meso je glavni oskrbovalec telesa z železom. Vloga železa v organizmu je izjemna, saj brez tega minerala telo ne more tvoriti hemoglobina, ki veže kisik v krvi in ga prenaša tudi do najmanjših delčkov našega telesnega ustroja, s čimer zagotavlja delovanje vitalno pomembnih organov in procesov. Človeški organizem železo izkoristi iz mesa dva do petkrat bolje kot iz rastlinskih živil.