V idrijski Kmetijsko gozdarski zadrugi vršimo reden odkup živine na celotnem področju občine Idrija in Cerkno ter tudi v soseščini. Poleg mladega pitanega goveda (biki in telice) odkupujemo še krave, teleta in drobnico. Živino odkupujemo tako za potrebe domačega klanja, kot tudi za izvoz – krave in zamaščene telice.
Prijavo za oddajo živine v odkup lahko stranke sporočijo našemu odkupovalcu g. Ivanu Tratniku. V pogovoru z vami bo naš odkupovalec ocenil, kaj bo – glede na stanje živali in ostale okoliščine – za vas najbolj ugodno. Ker je ponavadi sezonsko, predvsem jeseni, nekaj več ponudbe, priporočamo, da prvi kontakt z odkupovalcem navežete vsaj en mesec pred željeno oddajo. Živali odkupujemo po cenah iz veljavnih cenikov (mlado pitano govedo, krave, klavna teleta), ki so izobešeni na oglasnih deskah v klavnici, na sedežu zadruge v Idriji in v trgovini v Cerknem. Vso odkupljeno živino plačamo v roku 30 dni od dneva zakola.
V klavnici izvajamo tudi storitev zakola, ki ga je prav tako potrebno najaviti v naprej, lahko kar odkupovalcu, lahko pa tudi samemu vodji klavnice direktno.
Možne so tudi kombinacije kot na primer: nekaj mesa (četrt ali polovica) za odkup, ostalo pa kot storitev. Po dogovoru izvajamo tudi prevoz živali v klavnico, kasneje pa lahko tudi dostavimo na dom že ohlajeno meso zaklane živali. Tovrstna storitev pride v poštev predvsem za večje količine.
- naročilo za oddajo živali;
- izjavo o prehranski varnosti za živali namenjene v zakol;
- potni list, če gre za govedo;
- spremni list, če gre za prašiče ali drobnico;
- potrdilo o istovetnosti za kopitarje, če gre za kopitarje;
- za klanje ekoloških živali pa še CERTIFIKAT, da je žival iz ekološke reje.
Zakol v klavnici se vrši po strogih merilih HACCP-a in pod nadzorom pooblaščenega veterinarja VURS-a, ki opravi pregled živali pred zakolom in potem še inšpekcijski pregled mesa po izvršenem zakolu. Še topla trupla živali se potem stehtajo in nato skladiščijo v hladilnico, kjer se ohladijo na predpisano temperaturo. Izdaja mesa za storitvene zakole se izvaja po dogovoru z lastniki, vendar zadrževanje mesa v hladilnici ni možno več kot tri dni po opravljenem zakolu, v sezoni povečanega klanja pa lahko tudi manj.